Orthomoleculair voedingsadviseur
Ik heb diverse nascholingen gedaan op het gebied van de orthomoleculaire visie bij Ortho Health Foundation. De orthomoleculaire visie zie je voor een groot deel terugkomen in mijn voedingsadviezen.
Orthomoleculaire voeding streeft ernaar de lichaamscellen optimale hoeveelheden voedingsstoffen te geven. Deze hoeveelheden liggen hoger dan de gestelde ADH’s ((aanbevolen dagelijkse hoeveelheden). Dit komt omdat er tegenwoordig minder voedingsstoffen in onze voedingsmiddelen zitten:
- verarming van de huidige landbouw- en veeteelt grond, gebruik van bestrijdingsmiddelen, hormoonstimulatie
- vervuiling van voeding en milieu: E-nrs, uitlaatgassen, straling, gifuitstoot industie
- onnatuurlijke bereiding van voeding (bakken, frituren)
- onrijp geplukt fruit bewaard in koelcellen
- gemanipuleerde voeding
Hoe ziet een algemeen orthomoleculair voedingsadvies eruit?
- biologische voeding
- geen of weinig gebruik van vlees
- geen gebruik van industrieel bereide voeding
- weinig koffie en alcohol, veel kruidenthee
- zure melkproducten met rechtsdraaiende melkzuren
- ruim gebruik van vers fruit en heel veel verse groenten (400 tot 800 gram per dag)
- geen gebruik van suiker, suikerhoudende voedingsmiddelen, zoetstoffen
- ruim gebruik van koudgeperste oliesoorten
- ruim gebruik van vette vissoorten
- gebruik van volle hele graanproducten (zilvervliesrijst, quinoa, haver en volkoren producten; ongezoete muesli
- gebruik van verse ongebrande noten en zaden
- gebruik van roomboter ipv margarine
- een juiste kooktechniek om verlies van essentiële voedingsstoffen te voorkomen
- een overwegend basische voeding (zodat je lichaam niet te zuur wordt)
- beperken van koe-kaas producten en de hoeveelheid zuivel
- indien nodig extra supplementen nemen